Plan of action part 3
Risk analysis

July 28, 2022

In deel 3 van onze serie ‘Plan van Aanpak Risicomanagement’ zijn we nu bijna gereed om een risicoanalyse (RA) uit te voeren. We hebben een risicomatrix en de faalvormen benoemd in ons vorige blogartikel. Het enige wat nog ontbreekt is een scenario.

Met een scenario geven we de omstandigheden aan waarbinnen de RA wordt uitgevoerd.

1. Invullen scenario in Clarify

Clarify software helpt je om deze drie te combineren en een waardevolle analyse uit te voeren. We krijgen direct inzicht hoe groot de risico’s zijn en hoe ze zich ontwikkelen in de toekomst.

Bij het opzetten van een RA vraagt Clarify ons de uitgangspunten in te voeren.

2. Invullen uitgangspunten in Clarify

Hiermee leggen we de basis voor de RA. Het risico krijgt een naam, de oorzaak en de gevolgen worden benoemd. Dan een belangrijk item: de keuze van de faalwijze. Hierbij selecteren we meestal één van de faalwijzen zoals in deel 4 besproken (stijgend, dalend of constant).

De matrix is de volgende keuze. We selecteren de matrix die we voor deze opdrachtgever hebben opgesteld. En we selecteren het bijpassende scenario.

Eindelijk zijn we zover om te ontdekken welke risico’s we lopen en hoe we deze risico’s kunnen beperken tot een aanvaardbaar niveau.

Door de combinatie in te voeren van de te verwachten effecten van het falen en de kans van het optreden van dit falen in de matrix geeft Clarify 2 zaken aan:

🔶 de financiële impact

🔶 het verloop van dit risico in de tijd

De financiële impact bepalen we aan de hand van de verschillende effecten. Het verloop tonen we met behulp van de faalvorm. Het totale effect is de som van de geselecteerde effecten.

3. Risicomatrix – Effect x Kans

De combinatie van risicomatrix met faalvorm geeft direct inzicht in de te verwachten kosten bij falen.

Dit is ook erg handig bij de besluitvorming of onderhoud kan worden uitgesteld of juist niet. We zijn nu in staat direct te kunnen bepalen wat de te verwachten faalkosten in het huidige jaar en in de toekomstige jaren zijn.

De totale kosten die we te verwerken krijgen bij het optreden van dit risico verlopen bij een stijgende faalvorm als getoond in afbeelding 4. Bij een constante faalvorm zien deze eruit als in afbeelding 5.

4. Totale kosten bij een stijgende faalvorm

5. Totale kosten bij een constante faalvorm

Stap voor stap naar de ontrafeling van het risico gestuurd ontwerpen, beheren en onderhouden.

Back to the articles