Nu is het mogelijk dat een technisch identiek object op verschillende locaties toch enigszins anders moet worden ingeschaald. Denk daarbij aan een technisch gelijke brug die op verschillende locaties is aangelegd. We willen de ene brug toch voorrang geven op het moment dat we moeten kiezen omdat we bijvoorbeeld budgettair niet uitkomen. Hoe doen we dat in een risico gestuurd systeem?
Daarvoor hebben we de Multi Criteria Analyse ontwikkeld. De MCA maakt het mogelijk om tussen technisch en risico technisch gelijke objecten te differentiëren. Door onderscheidende criteria toe te kennen aan de asset (de brug) kunnen we het risico versterken of afzwakken.
In het geval van de brugkijken we naar de hoeveelheid verkeer wat de brug passeert en hoeveel beroeps- en pleziervaart er onderdoor gaat. In de afbeelding hieronder zie je hoe we dit in Clarify voor de bruggen opzetten.
Hiermee krijgt iedere brug een MCA score mee die direct invloed heeft op de weging van de risico’s. Een hoge score verzwaart het risico, een lage score vermindert het risico. De meest belangrijke zaken staan in Clarify bovenaan, de minst belangrijke onderaan.
In de FMECA zien we het asset specifieke risico. Dat zie je in onderstaande afbeelding.
De rode pijlen geven aan dat de originele effecten verzwaard zijn door de hoge score op de MCA. Hiermee creëert Clarify een uniek systeem dat technisch identieke objecten makkelijk kan differentiëren.
Het jaarplan of meerjarenplan kan op risicoscore gerangschikt worden. Dit geeft onmiddellijk een goed beeld waar de grootste en waar minder grote risico’s zitten. Het afstemmen van de uitvoering en inzet van het beschikbare budget staan nu eenvoudig op een rij.
Ons laatste onderwerp in deze serie betreft het direct verwerken van input uit inspecties in het risicomanagement.
Lees meer hierover in deel 8 Effect van inspecties, het laatste deel van ons ‘Plan van Aanpak Risicomanagement’.