Block diagrams part 1
What is a block diagram?

Nov 16, 2022

Wanneer we samengestelde objecten of complexe installaties willen doorgronden, doen we dit meestal door te kijken naar de kleinere delen. Een analyse van een klein deel is overzichtelijk en eenvoudiger.

Maar wat doet dat kleine deel in het grotere geheel en hoe zitten de delen met elkaar verbonden? Om dat duidelijk te maken hebben we blokdiagrammen toegevoegd aan Clarify.

Wat is een blokdiagram?

Een blokdiagram toont de samenstelling van het volledige object/de installatie. Deze visuele weergave is vooral voor technici vaak makkelijker te lezen en te begrijpen dan de lijsten met risicoanalyses.

De configuratie van de blokken geeft direct inzicht in series van elementen en de mogelijke parallel geschakelde delen. Parallel geschakelde delen kunnen de capaciteit verhogen of redundantie leveren. Ook dat wordt in een blokdiagram direct weergegeven.

Wat is de toegevoegde waarde van een blokdiagram?

Met een blokdiagram krijgen we uiteindelijk direct inzicht in de betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van de delen en het geheel. De blokdiagrammen zijn per groep eenvoudig uit- of in te vouwen. Zie afbeelding 1 en 2.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Ook krijg je direct inzicht in de eigenschappen die gelden voor het geselecteerde blok. Zie afbeelding 3.

Afbeelding 3

Met een blokdiagram krijg je meer inzicht in beschikbaarheid en betrouwbaarheid van samengestelde installaties.

Maar er kan nog veel meer met een blokdiagram. Dit leggen we uit in deel 2 van deze serie.

Back to the articles